Africhting:

In dit onderdeel van de hondensport kan je de fysieke en mentale conditie van je hond op een gezonde manier ontwikkelen en creëer je een onbreekbare band met je viervoeter. Je zult vele uren, als een hecht team, doorbrengen in open lucht en prachtige ervaringen met elkaar delen. Je gaat met hem, door weer en wind, speuren in weides of op akkers, je doet met hem gehoorzaamheidsoefeningen bij je thuis of in een club in je buurt en je laat hem gecontroleerd een gevecht aangaan met een ervaren pakwerker. Dit alles staat garant voor vele uren plezier voor jou en je hond. Een hond  blijft, ondanks zijn ongeëvenaarde loyauteit, natuurlijk een dier en dus kunnen we dit enkel maar doen mits goede begeleiding en reglementen die strikt worden nageleefd. Een goed afgerichte hond is immers nog steeds een heel sociale hond en is geen gevaar voor de maatschappij.

In deze club is er steeds iemand die jou zal helpen om je hond af te richten en toch sociaal te houden. In de club ga je samen met collega africhters, ervaren instructeurs en pakwerkers trainen en oefenen op een speelse, leuke maar steeds correcte manier. Daar staan de  instructeurs en pakwerkers borg voor. Na veel trainingsuren met je pup, je jonge hond en je volwassen hond, met ups en downs, krijg je dan de voldoening om een uitstekend afgerichte hond aan je zijde te hebben waarmee je, als kroon op je vele uren werk, samen met ander examens kan doen en wedstrijden kan spelen.

Van zodra je hond 12 maanden is kan hij al zijn eerste officieel brevet halen. Dit is het Brevet van Begeleidingshond (BH). Bedoeling van deze proef is aan te tonen dat de hond sociaal is en dat je hem "in de hand" hebt. Hieraan is nog geen speuren of pakwerk verbonden. De proef bestaat uit 2 onderdelen. Het eerste deel bevat een aantal gehoorzaamheidsoefeningen op een terrein, het tweede deel bevat een aantal socialisatie oefeningen buiten het terrein. Het BH-brevet is sterk vergelijkbaar met de sociabiliteittest in het gehoorzaamheidsprogramma. Dit is een noodzakelijk brevet om aan verdere examens en wedstrijden deel te nemen.


Laten we nu eens wat dieper ingaan op de verschillende disciplines in dit sportprogramma.

IPO( international Prufungs ordnung), GHP (gebruikshonden programma), PCU(programme chien d’ utilité) en SchH(schutzhund) zijn verschillende namen die je zult tegenkomen maar ze verwijzen allemaal naar dezelfde inhoud. Verschillende vlaggen voor dezelfde lading. In dit programma ga je samen met je hond speuren, gehoorzaamheid (appèl) en verdediging (pakwerk) onder de knie krijgen.

Het programma voorziet 3 moeilijkheidsgraden waarbij je telkens een examen aflegt bij een officiële keurmeester die zal oordelen of je hond klaar is om zijn volgende de stap in het programma te zetten. In die zin praten we over GHP I, GHP II en GHP III (SchH I, II,III, PCU I, II, III, etc.).
Eens die examens achter de rug, kan je je gaan meten met collega africhters in lokale, regionale en provinciale wedstrijden en voor wie de smaak goed te pakken heeft ook op nationale en internationale wedstrijden.
Speuren

In dit onderdeel mag jouw hond gaan bewijzen dat zijn neus ook zijn best ontwikkeld zintuig is. Jouw hond gaat in dit onderdeel een vooraf afgestapt parcours, in een weide of op een akker, op basis van de geur volgen en moet hij een aantal voorwerpjes (10cm lang en 2 à 3 cm breed) vinden en verwijzen.
De moeilijkheidsgraad stijgt met de verschillende examens. Zo zal bij het eerste examen het parcours beperkt zijn tot een 300 passen, door jezelf gelegd, en moet je hond 2 voorwerpen terug vinden. Bij de volgende examens zal het spoor (400 tot 600 passen) gelegd worden door een officiële spoorlegger (vreemd spoor), zijn er meer hoeken voorzien, zal het spoor langer liggen en moet jouw hond 3 voorwerpen terugvinden. Dit vraagt een grote zelfstandigheid van de hond, een sterk vertrouwen van de baas in zijn teamgenoot en … heel veel uren trainen.
Picture
Gehoorzaamheid

Hier komt het teamwerk tussen hond en baas het best tot uiting. In dit onderdeel ga je steeds met twee teams (hond en begeleider) het plein op. Eén team werkt terwijl de hond van het tweede team wordt achter gelaten aan de rand van het terrein met zijn begeleider op een afstand van ongeveer 50 meter. Het werkende team zal ondertussen een programma van 8 oefeningen afwerken. Volgwerk, houdingen, apporteren, vooruit sturen … het komt er allemaal in voor.
De oefeningen, afhankelijk van het niveau, zijn elk examen en elke wedstrijd steeds dezelfde. Men streeft er echter naar om de oefeningen tot in de perfectie uit te voeren. Zowel snelheid als correctheid van uitvoeren zijn hierbij cruciaal.
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Verdedigingswerk

Het verdedigingswerk of pakwerk is ongetwijfeld het meest spectaculaire onderdeel van het programma waar de hond zijn moed en vechtlust kan demonstreren maar dit alles steeds en op elk moment onder jouw perfecte controle. Dit kan dan ook enkel maar in combinatie met gehoorzaamheid aangeleerd worden.

Het verdedigingswerk vindt zijn oorsprong in het politiewerk. Alleen is de boef vervangen door een vakkundig opgeleidde pakwerker en zijn alle oefening een sportdoel op zichzelf. Volgende oefeningen zijn in dit deel van het programma voorzien. 
Het opsporen van de pakwerker en aantonen waar die zich bevindt, door aanhoudend te blaffen. 
Picture
Bij de vlucht oefening zal jouw hond met overtuiging de "pakwerker boef" beletten om te vluchten door snel de wegrennende pakwerker bij te benen, krachtig in de mouw te bijten en de pakwerker tot stilstand te dwingen.
Picture
Picture
 De "pakwerker boef" zal onder het waakzame oog van jouw hond en jezelf naar de keurmeester begeleid worden.
Picture
Je hond zal een frontale luidruchtige aanval door de "pakwerker boef", over de gehele lengte van het terrein, met moed en zonder vrees tegemoet stormen en in volle sprong krachtig in de mouw bijten en zo de pakwerker tot stilstand brengen. Als de aanval afgeslaan is zal je hond de pakwerker intensief bewaken tot jij de taak overneemt en de "pakwerker boef" veilig aan de keurmeester aflevert.
Picture
Picture
Picture
De kwispelende staart van de hond toont in dit deel aan dat hij dit ganse "boevenspel" reuze vindt. Zolang de hond weet dat het een spel is, is er ook geen gevaar.
Picture
Als je de keuze maakt om je in deze discipline te storten dan garanderen we je vele uren plezier samen met je Duitse Herder. Een hond met pit kan je geen groter plezier doen dan hem te laten werken in de verschillende onderdelen van deze discipline.